Een circulair organisatiemodel (RE:BORN)

logo.png

RE:BORN Real Estate is een circulaire vastgoed-ontwikkelaar. Hun missie is om dierbare, gezonde, dynamische en interactieve omgevingen te creëren. Om dit te bereiken hebben ze een sterke visie op hun eigen vakgebied en de wereld eromheen. Een belangrijke factor in deze visie is het geloof dat de wereld voortdurend verandert. RE:BORN ontwikkelt gebouwen en gebieden die continu inspelen op de veranderende operationele, technische en emotionele behoeften van mens en maatschappij.

Dynamisch werken in de vastgoedsector      

Waarom wilde RE:BORN veranderen van organisatiestructuur?  

RE:BORN is vooruitstrevend in de conservatieve vastgoedsector en ze wilden ook vernieuwend zijn in hoe hun ambitieuze team zich organiseert. Bij een circulaire missie past geen statisch organisatiemodel. Daarnaast was er ook een mens gedreven doel: Om iedereen in zijn kracht te zetten. Datgene te laten doen waar hij of zij van geniet en goed in is. Maar ook om zwaktes helder te maken en op te vangen. Want die mogen er ook zijn.

Wat hebben we gedaan?

RE:BORN wilde graag een eigen methode zo zelfstandig mogelijk toe te passen. We zijn daarom begonnen om samen een manifest te schrijven dat als leidraad diende voor hoe ze samen wilden werken. Dit manifest creëerde tijdens de implementatie en ook erna een heldere link tussen de inspirerende visie van RE:BORN en de dagelijkse manier van werken. Ook staat erin uitgelegd waarom er voor een bepaalde methodologie van organiseren is gekozen.

En toen kwam de praktijk. Inspirerend en ambitieus op papier is soms best uitdagend in de realiteit. Er was initieel gekozen voor een dynamische inrichting van de organisatie. Binnen een paar maanden werd echter duidelijk dat er behoefte was om voor externe projecten een wat statischere inrichting te kiezen. Daarmee werd het makkelijker om het overzicht te bewaren wanneer een medewerker bij verschillende projecten betrokken was. Om dit mogelijk te maken, hebben we binnen de (externe) projectcirkels daarom gekozen voor een inrichting met dezelfde (standaard)rollen. Zo werd het schakelen tussen verschillende projecten een stuk eenvoudiger en eenduidiger.

Al na een paar maanden was minder begeleiding nodig. Het RE:BORN team leerde heel snel en koos ervoor om onze hulp nog elke 3-6 maanden in te roepen voor een korte APK en verdieping. Zo hebben we na een half jaar een leiderschapstraining gedaan en na een jaar een verdiepende sessie georganiseerd over hoe je nog doelgerichter kan worden (met behulp van de Objectives and Key Results, de OKR-methode).

Wat is het resultaat?

Het houden van een check-in en een check-out, het denken in rollen in plaats van functieprofielen, het informatie delen en acties vragen heeft RE:BORN nog bewuster gemaakt van ieders kracht. Daarnaast zijn de wekelijkse RE:MEET vergaderingen verkort van circa 1,5 uur naar 15 min.            

Er staat nu een geweldig team dat zelfs ten tijde van een recessie met innovatieve ideeën groei weet te creëren. Het nieuwe organisatiemodel ondersteunt hen hierin.

We zijn er trots op dat we als eerste vastgoedclub op deze manier werken en kunnen het ook iedereen aanraden. Elke dag blijven we onze organisatie een stapje doorbouwen.
— Saman Mohammadi, medeoprichter RE:BORN
CaseGuest UserRE:BORN