Een eigen manier van zelforganisatie (Stevin Technology Consultants)

Slide22.PNG
Stevin beeld.jpeg

Het bedrijf Stevin is vernoemd naar de natuurkundige Simon Stevin. Je kent zijn werk, want hij heeft woorden bedacht zoals "wiskunde" en "natuurkunde" die we voor die tijd niet kenden in het Nederlands. Zo ken je het werk van Stevin consultants ook: een adviesbureau dat helpt bij infrastructuurprojecten van bijvoorbeeld RET, GVB en NS. Er werken een 30-tal jonge en ambitieuze adviseurs. Zelf zeggen ze "Stevin is een manier van denken" en dat is terecht. Een unieke organisatie die er maximaal op gericht is om het potentieel uit hun klanten en ook uit elkaar te halen. En zoals ze zeggen "iedereen draagt bij, iedereen helpt mee".

Een eigen manier van zelforganisatie om op een gezonde manier door te kunnen groeien

Waarom wilde Stevin zelforganisatie?        

Tijdens de strategie dag stelde één van de adviseurs de vraag: “In de markt staat Stevin bekend vanwege haar unieke cultuur. We hebben een platte organisatiestructuur met individuele vrijheid, ruimte voor initiatief, eigen verantwoordelijkheid, flexibiliteit en wendbaarheid. Maar door onze groeiambitie lopen we het risico dat deze cultuur vervaagt, onze sturing trager en complexer wordt, en de druk op kern-rollen groter wordt. Hoe gaan we ons in de toekomst organiseren om onze organisatie toekomstbestendig te laten groeien. Met daarbij behoud van onze missie en onze cultuur?”            

Wat hebben we gedaan?

Stevin kwam in haar zoektocht uit op zelforganisatie. Maar wel op een manier die aansluit bij de eigenzinnigheid en professionaliteit van het bedrijf. In plaats van een bestaande methode te gebruiken werd de methode binnen de organisatie gecreëerd. De methode hebben we samen gecreëerd met Stevin en met gebruik van veel externe inspiratie. De kracht hiervan was de integratie met de al zeer sterke cultuur en kernwaarden. Hierdoor is het nieuwe organisatiemodel een manier geworden om de 4 kernwaarden (scherp, durf, betrokken, sportief) nog meer met elkaar te kunnen toepassen in de praktijk. Daarnaast koos Stevin niet voor een hele snelle implementatie maar juist voor een hele rustige implementatie van ongeveer 1.5 jaar. 

Een van de grote redenen hiervan was dat de consultants veelal bij de klant zitten doordeweeks en helemaal geen tijd hebben voor een snel en uitgebreid implementatie programma. 

Een rustige implementatie had ook nog twee inhoudelijke voordelen: 

1) De kennis en ervaring in de organisatie te borgen: de implementatie werd zo echt van de Stevinners zelf. 

2) Met de start van elk team (cirkel) kon zo ook een grote interne verbeterslag gemaakt worden. 

Het resultaat?

Bij de start van elke cirkel werd veel aandacht besteed aan het definiëren van doelen, rollen en verantwoordelijkheden, bestaande processen en afspraken en ook het eigen veranderverhaal per cirkel.       

We hebben alle adviseurs meegenomen in deze werkwijze. Door ze te informeren, te trainen, maar vooral door het echt met elkaar te doen. Op deze manier creëren we een organisatie die continue evolueert, in lijn met onze doelen. Daarboven op verbeteren we de prestaties van de publieke infrastructuur op een toekomstbestendige manier.         

Na 1.5 jaar staat er bij Stevin een team dat klaar is voor de toekomst. Om met de nieuwe wendbare manier van organiseren elke uitdaging aan te gaan. En om met de nieuwe duidelijkheid in de organisatie en met de kernwaarden de organisatie te kunnen groeien met behoud van de cultuur en kwaliteit     

Zelforganisatie creëert de vrijheid en duidelijkheid om te groeien als persoon en als organisatie
— Jort Kuiper, lead kernteam zelforganisatie Stevin
CaseGuest UserStevin