Voortaan effectiever samenwerken (ROC Amsterdam)
De stichting ROC van Amsterdam-Flevoland bestaat uit twee onderwijsinstellingen voor het middelbaar beroepsonderwijs met ruim 300 verschillende opleidingen op negen mbo colleges in Amsterdam, Amstelveen, Hoofddorp en Hilversum.
Elk mbo-college heeft een eigen opleidingsaanbod en een aantal specialismes. De beroepspraktijk is zichtbaar en voelbaar op school.
Het ROC van Amsterdam kenmerkt zich door kwalitatief hoogwaardig onderwijs met veel aandacht voor de individuele student.
Het ROCvA verzorgt ook voortgezet onderwijs en volwassenenonderwijs (vmbo-tl, havo, vwo) en Educatie & Inburgering (cursussen en trainingen).
Stichting ROC van Amsterdam-Flevoland zocht een nieuwe manier van samenwerken.
De wens van de opleidingsteams voor Logistieke dienstverlening en Luchthavenlogistiek wilden een effectieve en meer Agile samenwerking. Een samenwerking die hen in de gelegenheid stelde om sneller in te spelen op de actualiteit. Een samenwerking waarbij de overleggen doelgerichter zouden gaan en daarmee natuurlijk ook sneller.
Wat hebben we gedaan?
Gedurende een jaar hebben we de opleidingsteams ondersteund bij de overleggen, waarbij we een agile vergadertechniek hebben geintroduceerd. We hebben samen met de coördinator, het MT en facilitators (in opleiding) de vergadertechniek versimpeld en toegespitst op wat er nodig was voor deze teams. De Facilitators zijn zo opgeleid om in korte tijd het grootste deel van het overleg te begeleiden. De verdieping en vlieguren kwamen in de maanden erna, op de werkvloer. In de bestaande overleggen hebben we alle medewerkers meegenomen in een geleidelijke transitie, steeds meer in de nieuwe methode, steeds meer zelfstandig.
Wat is het resultaat?
Een verandering die is geleid door de coordinator, het MT en de facilitators waar wij enkel hebben ondersteund. Alle teams ervaren nu een gemakkelijk en doelgericht overleg, waar samenwerken heel eenvoudig is en lekker vlot verloopt.
Er is een overlegstructuur neergezet met voldoende praktisch overleg, retrospectie en workshops waarin wordt gewerkt aan het leren of versterken van vaardigheden waar op dat moment behoefte aan is.