OrganizationBuilders

View Original

Onderzoeksteam Future of Work ondergaat zelf een transformatie (TNO)

TNO is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie, die in 1932 is opgericht om kennis toepasbaar te maken voor bedrijven en overheden. TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken. Aan die missie werken dagelijks 2,600 professionals.

Onderzoeksteam Future of Work ondergaat zelf een transformatie

Bij de TNO werken 3000+ medewerkers, een groot bedrijf. Met heel veel teams, waaronder het “Future of Work” team. Dit team doet onderzoek doet naar nieuwe manieren van samenwerken zoals zelforganisatie en in de brede zin hoe de arbeidsmarkt zich gaat ontwikkelen. Dit team nam de hele logische stap om, na veelvuldig onderzoek naar zelforganisatie, dit ook zelf te ervaren en toe te passen in de dagelijkse praktijk.

Wat hebben we gedaan?

We hebben een aantal inspiratie sessies gedaan om open de transformatie in te gaan. Het team is aan de slag gegaan met dezelfde methodiek de wij eerder bij de teams van HR binnen TNO hebben toegepast.

Er zijn binnen TNO onder andere operationele en onderzoeksteams. In tegenstelling tot de operationele teams, heeft dit onderzoeksteam weinig onderwerpen waar ze van dag-tot-dag intensief met elkaar samenwerken en elkaar op de hoogte moeten houden van de voortgang of andere overdracht hebben. In deze teams werkt men al met veel autonomie.

Verkort teamoverleg in simpel A4 gegoten. Na verloop van tijd is zelfs de rechterkant overbodig, daar heb je geen geheugensteuntje meer voor nodig. Je kunt dan volstaan met een (digitaal) lijstje waar iedereen zelf spanningen op kan voeren met de naam van de eigenaar erachteraan.

Met het team zochten we naar de juiste rollen om de team verantwoordelijkheden goed te beleggen. Zonder dat dit ingewikkeld werd, met duidelijke namen en een helder proces hoe deze verantwoordelijkheden gewijzigd worden.

In de maandelijkse team overleggen vonden we na een aantal experimenten de juiste balans tussen effectief vergaderen en op persoonlijk niveau met elkaar verbinden en elkaar inspireren.

Wat is het resultaat?

Er zijn duidelijke verantwoordelijkheden geformuleerd binnen teamrollen. Na 6 maanden heeft het team zich ook de nieuwe vorm van het verkorte teamoverleg eigen gemaakt. Er zijn ook een drietal facilitators opgeleid die om de beurt het overleg begeleiden. Door middel van een halfjaarlijkse retro (her)verdeelt het team zelfstandig de teamverantwoordelijkheden onderling.