OrganizationBuilders

View Original

Inspiratie voor Young Professionals (Inter Company Association)

ICA (Inter Company Association) is een netwerk van ‘Young Professionals’ met leden die werkzaam zijn bij de top 50 werkgevers van Nederland. ICA organiseert meer dan 40 events per jaar. Met hun events wil ICA bijdragen aan professionele ontwikkeling, inspireren, verbinden en lol maken. Dit doet ICA met meer dan 40,000 leden.

Virtuele workshops over nieuwe manieren van werken inspireren Young Professionals.

ICA organiseert regelmatig interessante events voor haar netwerk van meer dan 40,000 leden. In 2020 vroeg ICA ons om haar leden te inspireren op het gebied van nieuwe manieren van samenwerken en organiseren. We hebben twee workshops gegeven om zowel de theorie van deze nieuwe vormen te introduceren, als de praktijk ervan te laten ervaren.

Beide workshops werden virtueel gehouden in verband met de restricties rondom COVID-19.

Er is veel onderzoek dat laat zien dat Young Professionals hun weg nog aan het zoeken zijn in grote organisaties. Ze hebben andere verwachtingen van hun werk en andere ideeën over effectief samenwerken dan hun managers.

Één van de deelnemers beschreef het als volgt: “I see managers that really struggle with trusting, letting go and trying to find a new management style.”

Nemen Young Professionals deze ideeën mee als zij later hun eigen management stijl vormgeven, of veranderen ze in de traditionele manager waar ze nu mee botsen?

Wat hebben we gedaan

Wij geloven dat er nu en de komende jaren meer en meer experimenten gedaan gaan worden met nieuwe vormen van organiseren, die afstappen van de traditionele management hiërarchie. En dat is niet nieuw, het gaat alleen normaler worden. Zo werd er in de jaren ‘80 al op een andere manier gewerkt bij bijvoorbeeld Semco in Brazilië, en in de jaren ‘90 in Nederland bij BSO met hun cel theorie. De afgelopen jaren hoor je steeds meer over “het Spotify model”, is iedereen fan van “de Buurtzorg manier” of laat men zich opleiden volgens de Amerikaanse Holacracy methode.

In de eerste workshop gaven we daarom eerst een overzicht van al deze verschillende vormen en op welke manier ze in de eigen werkcontext van toepassing kunnen zijn. Want als je er zelf wat mee wil doen, dan is het goed om eerst te weten wat er al is. Het spreekwoordelijke wiel opnieuw uitvinden is niet nodig. Zo kregen alle deelnemers een goed begrip van de verschillende bestaande vormen en hun toepasbaarheid.

De tweede workshop was veel praktischer. De nieuwe modellen klinken als een mooie toekomst, maar hoe doe je dit nu concreet? We behandelden acht verschillende elementen van teams die zelf-organistie toepassen, variërend van werken vanuit autonomere rollen met duidelijke verantwoordelijkheden tot het voeren van een gezonde teamdialoog.

Een aantal van deze elementen hebben we daarna samen geoefend in enkele spelvormen, zodat deelnemers zelf konden ervaren hoe meetings leuker en effectiever kunnen worden. Concreter dan dit kunnen we het niet maken!

Wat is het resultaat

Twee heel enthousiaste én geïnspireerde groepen, waarvan een paar deelnemers zelfs al direct wilden beginnen met het toepassen van de achterliggende principes.